Pred 65 rokmi otvorili Liečebný ústav vo Vyšných Hágoch

21.09.2006 Poprad

Vyšné Hágy 21. septembra (TASR) - Ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch otvorili pred 65 rokmi. Jubileum si dnes pripo...
Vyšné Hágy 21. septembra (TASR) - Ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch otvorili pred 65 rokmi. Jubileum si dnes pripomenuli na slávnostnej vedeckej konferencii.

Ako zaznelo na podujatí, počas celej existencie nadväzoval tento najväčší slovenský špecializovaný ústav na modernú vybavenosť a pokrokové liečebné metódy, ktoré dostal vienka. Organizácia zariadenia reagovala na zmeny zdravotného stavu obyvateľstva. Klimatoterapia sa stala iba doplnkom moderných liečebných postupov, podstatne sa skrátila doba hospitalizácie, ubudlo chronických lôžok na úkor akútnych.
Priemerná doba hospitalizácie sa skrátila na 16 dní. V ústave so 400 zamestnancami odliečia ročne 6 500 pacientov, urobia 1 300 chirurgických zákrokov a 2 200 bronchoskopií. Liečebný ústav je v súčasnosti ekonomicky stabilizovaný a dokáže plniť svoje záväzky.
Základnou funkciou ústavu je poskytovať vysokošpecializovanú diagnosticko– liečebnú starostlivosť. Je určený pre diagnostiku a liečbu pľúcnej a mimopľúcnej tuberkulózy (TBC), gynekologických, urologických, oftalmologických a nešpecifických respiračných ochorení vrátane alergóz, diagnostiku a liečbu nádorových ochorení pľúc, pažeráka, hrudníka a určených endokrinologických ochorení.
Ďalším krokom v dynamickom procese zvyšovania kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti bude certifikát systému manažérstva kvality podľa normy ISO 9001:2000, ktorý vedenie ústavu plánuje získať do konca roka 2006.
 

Vyberte región